Éppen tizedszer vágok neki a szilveszteri versenynek egy hét múlva, az eddigi 9 alkalomból egyszer a közepes távon indultam (1:46:25-el nyertem is 2004-ben), a maradék nyolc alkalommal pedig mindig a teljes, maratoni távot futottam. Eddig mindig sikerült az abszolút dobogón végeznem (4 első, 2 második, 2 harmadik helyezéssel), így idén is szeretném folytatni ezt a sorozatot, ami minden korábbi évnél nehezebbnek ígérkezik.

Pedig egészen jó formában várom a rajtot. Az egész évet tekintve voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek az edzésmunkámban, de év végére (mint mindig) azért igyekeztem összekapni magam. 2012-ben nagyon kevés versenyen indultam: még tavasszal futottam a Göcsej Galopp 55 km-es terepfutó számában, március közepén a 4 napos Balaton Szupermaraton (195 km) tókerülésen, aztán április végén a Sárvári 12 órás ultrafutáson (114 km). Ősszel mindössze egy versenyen vettem részt, méghozzá a tekenyei szőlőhegyi futáson. Szóval összesen 4 versenyen indultam, ami nagyon kevés, ráadásul nem is sikerültek túl fényesen. A sárvári szinte tragikusan, a balatoni verseny mondjuk elfogadhatóan, a göcseji és a tekenyei pedig valamivel a várakozásaim alatt. A kevés (és rosszul sikerült) versenyzés ellenére egy hosszabb nyári, lazább időszaktól eltekintve úgy érzem, sokat edzettem az idén, és időnként egészen jó formában voltam. Talán bizonyíték erre az is, hogy versenyen kívül, egy edzésen (már túl a tavaszi csúcsformán) sikerült megjavítanom az addigi legjobb maratoni időmet (az új csúcs 2:57:52). Soha ilyen sok maratoni távot (szám szerint 19-et, a szilveszteri lesz a 20.) nem futottam egy év alatt, mint 2012-ben, összességében már 73 teljesítésnél tartok.
 

Ha jó formában várom a hétfői versenyt, miért vagyok mégis óvatos a dobogós helyezést illetően?

Nos, azért, mert soha ilyen erős mezőny nem gyűlt még össze a férfi maratoni számban. Ha mindenkinek sikerül kihoznia magából a maximumot, akkor nem kevesebb, mint 5 futó képes 3 óra 5 perc alatt célbaérni. Ez pedig olyan erős idő, ami az eddigi 17 verseny során 12-szer nemhogy az ötödik, de egyenesen az első helyre elég lett volna. Emlékeztetőül a verseny történetének eddigi 10 legjobb ideje:


Mivel egyre valószínűbbnek tűnik, hogy viszonylag jó időjárási körülmények között futhatunk majd (talán még a szél kavarhat be, de reméljük, azt is megússzuk), így vállalkoznék némi esélylatolgatásra nemcsak a helyezéseket, hanem az időeredményeket illetően is.

Kezdjük a sort a tavalyi második helyezettel, Korpics Attilával (alias Korpa), akit tavaly is már csak igen nagy csatában, maratonon szinte hajszálnyinak nevezhető, 1 perc 20 másodperces előnnyel sikerült megelőznöm. Attila nagyon szépen, következetesen edzett egész évben, és éppen a maratoni távon két alkalommal is nagyon szép időt (Pozsony és Graz, 2:49) sikerült futnia. Ha síkon versenyeznénk, semmi kétség, hogy ő győzne, de az emelkedőkön talán van még némi előnyöm, így érdekes taktikai csata várható majd közöttünk. Attila várható eredményét 2:55 és 3:00 közé saccolom.

Éppen olyan hajszálnyi különbséggel, amennyivel engem megelőzött, Attila mögött Rudolf Tamás (alias Csika) ért be tavaly a célba. Akkor ez nagy meglepetés volt, azóta viszont olyan sokat edzett (és fejlődött) Tomi, hogy idén az erősödő riválisok ellenére simán benne van a győzelem lehetősége. Lévén becsehelyi (és a kanizsai futóklub tagja) róla egy kicsit kevesebbet tudok, de őt ismerve nem lesz rossz formában, és mégha más típusú edzésmunkában is vesz részt jelenleg, nyilván mindent meg fog tenni a minél jobb eredményért. Őt is 2:55 és 3:00 közé saccolom, de egy kicsit nagyobb bizonytalansággal, hiszen tényleg régen beszéltem vele.

Mézes Tibor Sólyom (alias Sólyom) következik a sorban, aki tavaly nagyon szép egyéni csúcsot futott. Idén egy darabig úgy tűnt, nem fogja megismételni a tavalyi eredményét, még szeptemberben is úgy nyilatkozott, hogy van rajta egy-két plusz kiló, ráadásul nem is érez magában kellő motivációt a kemény edzésekre. Ehhez képest decemberre sikerült leadnia némi plusz súlyt (reméljük, a Karácsony sem tesz neki keresztbe ilyen szempontból), keményen és motiváltan készül Szilveszterre. Szóval őt sem lehet leírni, sőt. Tippem valahol 3:00 és 3:05 közötti idő, bár nála már előfordult, hogy eltaktikázta magát, és nem sikerült kihoznia magából, ami egyébként benne volt. Meglátjuk.

Gimis osztálytársam, Vojnovits Csabi volt tavaly az ötödik helyezett, aki évekig inkább bringázott, majd többször is kiváló eredménnyel teljesítette az Ironman versenyt. Idén (főleg az év második felében) nagyobb hangsúlyt fektetett a futásra, így tőle komoly javulást várok. Hogy pontosan mekkorát, arra nehéz válaszolni, de ősszel egy-két edzésen, amit együtt végeztünk, olyan kiválóan ment, hogy magam is meglepődtem. Ha jó napot fog ki, nagyon-nagyon megszorongathat bennünket. Csabitól is 3:00 és 3:05 közötti időt várok.

Jómagamat 2:55 és 3:00 közé taksálom, de hozzáteszem, elég egyetlen hiba (pl. rossz taktika vagy egy elhibázott frissítés), és máris perceket veszíthet az ember ahhoz képest, amit egyébként tud. És ugye jól látszik, idén egy-két perc is mennyit jelenthet a végső helyezésben. Így a dobogóra csak hibátlan futással lehet esélyem. Hatalmas taktikai küzdelemre számítok a sík részeket, emelkedőket és lejtőket váltogatva hozó pályán. Izgalmas lesz, az már biztos!

A többiektől (akik eddig neveztek és akiket ismerek) nagy meglepetés lenne 3:10 alatti idő, de sohasem lehet tudni. Németh Gabi sötét ló, biciklin nagyon erős, de nem tudom, futásban vajon hogyan fog teljesíteni. Tölli Tomi és Poór Peti sem lesz gyenge, és korosztályukban egészen biztosan kimagasló eredményt fog hozni Szittár Rudi, Keszei Bandi és Tarsoly Robi is.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek, a hátralévő napokra pedig még jó készülést és pihenést!

Találkozunk december 31-én reggel 9 óra előtt!
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maratonfuto.blog.hu/api/trackback/id/tr314980282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása