100 km-es OB előtt

2014.03.26. 20:18

Szombaton kerül megrendezésre az idei 100 km-es országos bajnokság Kisbéren. Beharangozóként szeretnék írni kicsit a versennyel kapcsolatos várakozásaimról.

 

Kilencedik alkalommal készülök 100 km-es, vagy annál hosszabb táv megtételére, némi rutinom tehát már van az ehhez hasonló távokkal való birkózásban. Maga a kisbéri pálya is ismerős, hiszen 2010-ben már futottam itt, szintén a 100-as OB apropóján (6. helyezés sikerült 8:49-el). Így három nappal a rajt előtt már az időjárás is elég nagy biztonsággal előre látható (ideálisnak mondható 15 fok, gyenge szél várható), vállalkozhatok hát egy kis jóslásra a saját futásomat illetően. A célom egyértelműen az eddigi legjobb időm (8:21) megdöntése, méghozzá 8 órán belüli végeredménnyel.

 

Ambiciózus reményekkel vágok neki tehát az idei év első versenyének, különösen annak fényében, hogy a tavalyi utolsó két versenyem (6 órás OB és Szilveszteri Hegyimaraton) nem sikerültek valami fényesen, ha finoman akarok fogalmazni. Ősszel keveset tudtam edzeni, novembertől azonban egy komoly edzésprogramot csinálok, aminek az eredménye a szilveszteri futáson még egyáltalán nem látszott. Azóta viszont rengeteget javult a formám, és bár biztosan lehet még rajta fokozni, azért most már úgy érzem, van egy kis kondim... :-)

 

Az utóbbi néhány héten kiválóan mentek az edzések, ezek alapján vágok neki úgy az ob-nak, hogy megcélzom a 8 órán belüli teljesítést. Hogy sikerüljön, már az elejétől kezdve koncentráltan, fegyelmezetten, egyben türelmesen kell versenyeznem. A felkészültségemmel talán nem lehet probléma, ami esetleg gondot okozhat (és már korábban több hasonló versenyen okozott gondot) az egyrészt az extrém magas versenypulzus, másrészt a megfelelő táplálkozás. Ami a pulzust illeti, a verseny első felében kb. 4:40-4:45-ös tempó szerint kellene haladnom. Az edzéseken ez általában 128-130 közötti pulzussal sikerül. A versenyek alkalmával nekem mindig jóval gyorsabban ver a szívem (nyilván a versenydrukk miatt), a kérdés csak az, hogy mennyivel. Ha csak 10-15 ütéssel percenként, akkor minden bizonnyal sokáig tartható lesz a tervezett tempó. Ha viszont ennél is többel, és mondjuk 150 fölé emelkedne a pulzusom, akkor muszáj lesz kicsit lassítanom, máskülönben előbb-utóbb el fogok savasodni. A másik dolog, amire nagyon oda kell figyelnem már a megelőző napokon és aztán magán a versenyen is, az a megfelelő táplálkozás, frissítés. Akadt már néhány olyan ultraverseny, amikor minden rendben volt ezen a téren, de előfordult az ellenkezője is, remélhetőleg ezúttal az előbbiek számát fogom gyarapítani.

 

Nagyon boldog leszek, ha sikerül a 8 óra, egy teljesen másik kérdés, hogy ez az időeredmény milyen helyezésre lesz elegendő. Korábban egyszer már voltam 3. helyezett százas OB-n, a mezőnyt elnézve ezúttal ez óriási bravúr lenne. Pedig korábban többször is meg lehetett volna szerezni akár az országos bajnoki címet mondjuk 7:50-es eredménnyel, idén ez szinte teljességgel kizárt. Nézzük, többek között kik lesznek az ellenfeleim:

 

  • Zabari János Jani egy rutinos ultrafutó, többszörös Bécs-Budapest győztes, többször is futott már 7 órán belüli 100-at. Remek formában van idén is, és nagy tervekkel érkezik Kisbérre.
  • Steib Péter Az egyik legtehetségesebb, és jelenleg is az egyik legjobb formában versenyző magyar ultrás. Fényévekkel gyorsabb nálam, Janihoz hasonlóan 3:10-en belüli 50 km-re képes. A Balaton Szupermaraton múlt heti fölényes megnyerésével készült Kisbérre.
  • Polyák Csaba Csabi tavaly robbant be a magyar ultra élmezőnyébe, amikor meglepetésre megnyerte a 6 órás országos bajnokságot. Úgy hallom, roppant tudatos versenyző.
  • Kovács Zsolt A debreceni fiatal futó rendkívül tehetséges és villámgyors, 2:33-as maratonnal hangolt a kisbéri futásra.
  • Lajkó Csaba Pecsenye a 2013-as év Magyar Ultrafutója, álmából felkeltve is lefut 140 km-t 12 óra alatt.
  • Bogár János Az egyik legkiemelkedőbb eredménysorral rendelkező magyar ultrás, többek között Spartathlon-, Ultrabalaton- és Bécs-Budapest győzelem van a tarsolyában. Ugyan már nem tartozik a fiatal versenyzők közé, de azért még mindig komoly teljesítményre képes.
  • Pula Tamás A tavalyi Ultrabalaton győztese, kiváló 6 napos eredménnyel ugyancsak tavalyról, nem utolsó sorban a tavalyi kisbéri 100-as bronzérmese.
Rajtuk kivül ott lesz a rajtnál még kb. negyven kiválóan felkészült futó, akik közül bárki okozhat meglepetést, de előzetesen elsősorban a fent felsorolt urak számíthatók a legnagyobb esélyesek közé. Úgy számolok, Zabari, Steib, Polyák és Kovács sokkal jobbak nálam, valószínűleg ők végeznek az első négy helyen (a sorrendre is van tippem, de ezt megtartom magamnak), a többi felsorolt viszont hozzám hasonlóan kb. 8 óra körüli eredményre lehet képes. Reálisan tehát az 5-10. hely közé várhatom magamat. Mivel türelmesen kell kezdenem, nem foglalkozva a többiek tempójával, így könnyen előfordulhat, hogy féltávnál még a 10-be sem férek be. Majd meglátjuk, hogy meddig sikerül innen felkapaszkodnom. De természetesen mindez csak a papírforma, mint jeleztem, bárki okozhat meglepetést illetve egészen apróságnak tűnő hibák miatt bárki jelentősen el is maradhat az előzetes várakozásoktól. A kisbéri pálya tulajdonképpen egy 8,33 km-es szakasz, amit hatszor kell oda-vissza teljesítenünk, így a verseny során 10-12 alkalommal találkozunk szembe egymással. Kitűnően lehet tehát majd követni a verseny állását menet közben! 

 

Szombaton reggel 7 órakor rajt, állítólag a verseny oldalán követhetők lesznek majd a részeredmények. Az edzőm, Molnár Tamás ott lesz segítségként, remélem, neki is tudok bizonyítani egy 8 órás eredménnyel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maratonfuto.blog.hu/api/trackback/id/tr155858836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása